säästövinkit

Yhteisölliset säästövinkit

On monia tapoja säästää, mitkä myös auttavat ystävystymään, parantamaan naapuruston henkeä ja joiden avulla voit myös auttaa muita. Yhteisöllisyys on viime vuosina kasvattanut suosiotaan monen yksilöllisyyteen keskittyneen vuoden jälkeen. Eikä tämä ole huono juttu, sillä se auttaa ihmisiä auttamaan toisiaan ja tutustumaan toisiinsa. Voimien yhdistäminen toisten ihmisten kanssa voi helpottaa arkea ja tehdä elämästä kiinnostavampaa.

Aikapankki

Monilla paikkakunnilla on aikapankki, johon voi lahjoittaa muutaman tunnin. Aika voi olla lastenvahtiaikaa, opastusta tai seuraa harrastuksiin, muuttoapua, siivousapua tai vaikka apua opiskeluun tai ruoanlaittoon. Pystyessäsi voit lahjoittaa muutaman tunnin apuasi aikapankin avulla, ja tarvitessasi apua saat sitä muilta pankin jäseniltä. Tämä auttaa säästämään esimerkiksi muuttokuluissa, harrastuksissa tai vaikka hiustenleikkuussa riippuen aikapankin jäsenten taidoista. Samalla pääsee tutustumaan muihin ihmisiin ja saa seuraa sekä vaihtelua arkeen.

Omenapörssi

Useilla paikkakunnilla on myös oma omenapörssinsä. Siinä ihmiset voivat ilmoittaa ylijäämä omenista ihmisille, jotka ovat valmiita vastaanottamaan niitä. Useissa pörsseissä tarjotaan myös muitakin ylimääräisiä satotuotteita. Satotuotteet on usein kerättävä itse, mutta jos on aikaa, se voi olla mukavaa puuhaa lasten kanssa.

Kierrätysrinki

Tuttavien kanssa tai naapurustossa voi järjestää kierrätysringin tai kierrätyspäiviä, jolloin kaikki antavat eteenpäin tarpeettomia vaatteita, leluja ja tavaroita muille. Ringin avulla lapset ja vanhemmat saavat uusia leluja, tavaroita ja vaatteita, ja siinä sivussa voi vaihtaa kuulumisia.

Paikalliset tapahtumat

Viihteessä voi säästää käymällä paikallisissa ilmaisissa tapahtumissa. Monissa kaupungeissa on myös tarjolla kirjastokortin lisäksi kulttuurikortti, jolla pääsee ilmaiseksi moniin erilaisiin tapahtumiin kuten konsertteihin, teatteriin jne. Ota ilo irti taiteiden öistä, kadunvaltauksista ja muista ilmaisista kulttuuritapahtumista, jotka tarjoavat myös mielenkiintoista tekemistä lapsille.

Kimppakyydit

Kimppakyydeillä kulkeminen on kätevä tapa säästää rahaa ja aikaa liikenteessä. Oma auto tulee kalliiksi, mutta kuluja voi jakaa ottamalla muita kyytiin bensan hinnalla. Osa ihmisistä on myös valmis jakamaan kyydin ilmaiseksi samaan suuntaan menevien kanssa. Kimppakyydeistä voi hyötyä niin pidemmillä kuin lyhemmilläkin matkoilla.

Pidempiä matkoja varten on olemassa useita verkkosivuja ja sosiaalisten medioiden sivuja, joilta voi löytää kyytejä ympäri Suomea. Viikonloppuisin ja lomilla tarjontaa on yleensä enemmän. Yleensä kyytiin pääsee bensamaksun hinnalla. Tämä sopii hyvin etenkin pienellä porukalla matkustamiseen isompien lasten kanssa. Vanhemmat voivat myös jakautua kahteen eri kyytiin lasten kanssa, jos kyytejä on enemmän ja paikkoja autoissa vähän.

Paikallisia kimppakyytejä varten kannattaa verkostoitua naapuruston ja tuttavien kanssa. Lapset voivat mennä yhteisiin harrastuksiin kimppakyydillä, ja työpaikallekin on kätevää järjestää kimppakyyti, jos tullaan samalta suunnalta. Autolla kulkeminen on mukavampaa etenkin talvisin.

Energiansäästö naapuruston kanssa

Naapuruston kanssa voi myös pyrkiä neuvottelemaan sopimuksia, joilla voidaan tilata koko alueelle esimerkiksi energia tai lämpö edullisemmin. Tällaiset sopimukset ovat yleistymässä Euroopassa, ja Suomessakin siihen on mahdollisuuksia. Myös esimerkiksi maalämmön tai aurinkoenergian tuottaminen naapuruston kesken voi tulla pitkällä tähtäimellä edullisemmaksi kuin ulkopuolelta ostaminen. Huono puoli on se, että alkusijoitus on yleensä suuri.

Yhteisöasuminen

Yhteisössä asuminen voi myös auttaa vähentämään kuluja ja tuo myös turvaa ja tukea arjen keskelle. Yhteisöjä on erilaisia – yleensä asukkailla on oma asunto tai talo, ja osa arjesta jaetaan muiden asukkaiden kanssa. Tämä saattaa merkitä muutamia yhteisiä aterioita tai alueen huoltovastuun jakamista. Yhteisöasumisessa yleensä kulut voivat olla matalammat, koska ne jaetaan usean hengen kesken. Yhteisössä asumisessa tarvitaan jonkin verran sosiaalisia taitoja ja halukkuutta yhteistyöhön. Toisaalta yhteisössä saa usein apua tarvittaessa, ja kaikilla jäsenillä on omat verkostonsa, jotka voivat auttaa arjen helpottamisessa. Jos yhteisössä on muita lapsiperheitä, on lapsilla kätevästi leikkikavereita, ja vanhemmat voivat jakaa vahtimisvastuuta.

Yhteistyö perheen kanssa

Oma perhe voi auttaa monissa asioissa. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa vierailla mummolassa ja muiden sukulaisten luona säännöllisesti ja pitää hyvät välit. Tämä takaa, että turvaverkosto on hyvä, ja perheeltä voi parhaimmillaan saada apua esimerkiksi remonteissa, muutoissa ja arjen sujuvoittamisessa kuten kyytien järjestämisessä ja lasten vahtimisessa.