Vinkit halpaan ulkomaanmatkaan

Vinkit halpaan ulkomaanmatkaan

Lomailu tulee yleensä väistämättä kalliiksi, ja sitä varten on alettava säästää ajoissa. On kuitenkin mukava välillä vaihtaa maisemaa totaalisesti ja hankkia uusia kokemuksia sekä muistoja. Näillä vinkeillä löydät halvimmat ulkomaanmatkat.

Äkkilähtö vai aikainen varaus?

On kaksi tapaa saada edulliset lennot. Äkkilähtöjen varaaminen koko perheelle voi olla haastavaa, mutta mahdollista. Toinen vaihtoehto on varata lennot noin viisi kuukautta etukäteen, jolloin ne ovat edulliset. Kummassakin tapauksessa lentojen hinnat voivat vaihdella lomakohteen mukaan: jos olet joustava määränpään suhteen, vertaile hintoja eri paikkoihin. Kannattaa myös muistaa, että vaikka lennot olisivat halvat, voivat hinnat kohdemaassa tai –kaupungissa olla kalliit.

Lähelle vai kauas?

Eksotiikkaa voi kokea hyvinkin lähellä Suomea. Ruotsissa ja Virossa riittää nähtävää, ja edullinen matkailu on mahdollista. Riippuu pitkälti budjetista, miten pitkälle ja pitkäksi aikaa lomalle pääsee.Vertaile kohteita ja mieti, mitä haluat: Norjassa matalan budjetin lomat perheen kanssa ovat liki mahdottomia; toisaalta noin satasella helsinkiläinen perhe voi viettää päivän Tallinnassa, muutamalla sadalla eurolla voi Virossa viipyä jo muutaman yön. Tonnilla voi jo viettää viikon etelän lämmössä esimerkiksi Kanarian saarilla.

Pakettiloma vai omatoimimatka?

Vastaus tähän kysymykseen ei ole yksiselitteinen, sillä pakettimatkoja voi löytää hyvinkin halvalla. Usein omatoimimatka tulee kuitenkin halvemmaksi. Se vaatii hieman enemmän järjestelyä ja suunnittelua, eikä ole aivan yhtä helppo kuin pakettimatka, mutta sen avulla voi säästää parhaimmillaan huomattavastikin rahaa.

Valitse halpa maa

Yksi parhaita tapoja säästää rahaa lomalla on valita lomakohde, joka on edullinen. Esimerkiksi Espanjaan, Kreikkaan, Turkkiin, Bulgariaan ja Thaimaahan voi löytää edullisia lentoja ja kohteiden hintataso on matala. Halpaa lomaa etsivän kannattaa välttää suuria kaupunkeja, jotka ovat yleensä kalliita – pahimpien joukossa ovat monen kaupunkimatkailijan suosikit Lontoo ja Pariisi. Vältä turistirysiä – niissä hinnat ovat usein kalliit. Suosi paikallisten suosimia kohteita, joissa hinnat ovat usein alhaisemmat.

Milloin matkustaa?

Paras aika matkustaa on yleisesti ottaen sesonkien ulkopuolella. Tämä onnistuu kuitenkin lähinnä lasten ollessa alle kouluikäisiä. Jos siis haaveilee lomasta kesäloma-aikaan, kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Suunnitelmat on hyvä tehdä hyvissä ajoin, jotta loma onnistuu edullisesti sesongista huolimatta. Ulkomaille matkustaminen esimerkiksi talvi- tai syysloman aikaan sen sijaan voi olla edullista, sillä Suomen lomat ajoittuvat usein eri aikaan kuin muiden eurooppalaisten lomat. Tästä syystä myös kesäkuu on hyvä aika matkustaa; iso osa eurooppalaisista aloittaa lomansa pitää heinä-elokuussa, joten hinnat ovat usein hieman alhaisemmat. Lentojen hinnat myös riippuvat kotimaan kesäsäästä. Pääsiäis- ja joululomia kannattaa välttää tai varata hyvissä ajoin, jos haluaa selvitä lomastaan halvalla.

Kokkaa omat ruokasi

Jos varaat omatoimimatkan, voit säästää kuluissa monien asioiden suhteen. Mikäli mahdollista, valitse hotelli tai huoneisto, johon kuuluu keittiö. Paikallisia herkkuja kannattaa toki nauttia ravintoloissa silloin tällöin, mutta loman kuluja auttaa vähentämään huomattavasti se, että syö ainakin 1-2 ateriaa päivässä kotona. Jos keittiötä ei ole, voit pitää 1-2 päivän aterioista piknik-periaatteella; ostakaa leipää, hedelmiä, kasviksia ja muuta helppoa ja halpaa pureskeltavaa esimerkiksi aamupalaksi.

Majoitu edullisesti

Vertaile majoitusmahdollisuuksia ennen valintaa. Katso, mitä hotellien hintoihin sisältyy, kuuluuko niihin esimerkiksi aamiainen ja langaton netti. Hotellien lisäksi Bed and Breakfast tai huoneistohotelli voi olla hyvä valinta. Myös AirBnB voi olla varteenotettava vaihtoehto, jos haluat esimerkiksi keittiön käyttöösi.

Suunnittele budjetti

Mieti tarkkaan, paljon rahaa tarvitset mukaan, ja ala säästämään sen mukaan, jottei luottokorttia tarvitsisi käyttää. Varaa esimerkiksi 30-50 euroa päivässä ruokaa ja päivittäisiä kuluja varten. Selvitä kulusi etukäteen mahdollisimman hyvin; ravintoloiden hintataso, miten paikallisiin nähtävyyksiin pääsee, paljon julkinen liikenne maksaa, mitkä nähtävyyksistä ovat ilmaisia ja mitkä maksavat, miten paljon aktiviteetit maksavat, paljonko tuliaisia ostetaan. Säästä tarvittava summan kasaan ennen lähtöä. Budjetissa on myös hyvä olla riittävästi joustoa yllättävien tilanteiden varalle.