Vietä edullinen loma kotimaassa

Vietä edullinen loma kotimaassa

Lomat ovat yksi niistä asioista, joihin rahaa saa uppoamaan helposti isojakin määriä. Tämän vuoksi ne on kannattaa suunnitella ja harkita hyvin etukäteen. Säästäminen kannattaa aloittaa ajoissa, jos haluaa kokeilla jotain kalliimpaa viihdettä, kuten laskettelua tai mennä johonkin tapahtumaan. Kotimaan lomakohteissa matkaileminen on hyvä vaihtoehto mille tahansa lomalle.

Kun haluaa säästää rahaa, kannattaa jättää poissa laskuista kalliimmat vaihtoehdot, kuten mökin vuokraus, laskettelu, teemapuistot ja kalliit festivaalit. On useita edullisia vaihtoehtoja, joissa koko perhe voi viihtyä, ja jotka takaavat, ettei vanhempien tarvitse rehkiä loputtomasti mukavan loman takaamiseksi.

Lyöttäydy yhteen ystävien tai perheen kanssa

Yksi kätevä tapa viettää lomaa on suunnitella se yhdessä toisen perheen kanssa. Majoitus ja liput voivat molemmat tulla halvemmiksi, kun kulut saa jaettua. Yhdessä lomailu myös auttaa jakamaan vastuuta lapsista, ja tarjoaa heille leikkikavereita helposti.

Lomalla kannattaa myös suunnata sukulaisten luokse ja viettää aikaa vanhojen ystävien luona. Tuttavien luona majoittuminen tulee edullisemmaksi, tarjoaa mahdollisuuden vaihtaa kuulumisia ja lisäksi heillä on usein vinkkejä ajanviettoon paikkakunnallaan.

Matkusta halvalla

Kotimaan matkailun ei tarvitse olla kallista. Lennot ja junat ovat usein kalliinpuoleisia, ja autovuokrat kannattaa pienellä budjetilla matkustaessa unohtaa. Busseista löytyykin nykyään jo halpoja vaihtoehtoja, mutta lisäksi voi tutustua kimppakyyteihin. Monilla teillä on vilkas liikenne etenkin opiskelijoiden ja työläisten kulkiessa edestakaisin, ja moni autoilija ottaa mielellään mukaansa ylimääräisiä kyytiläisiä jakamaan bensakulut. Pääkaupunkiseudulta löytää kesäisin ja viikonloppuisin helposti kyytejä lähialueille ja pohjoisempaankin, ja pohjoisessa kimppakyydit ovat erittäin yleisiä pitkien välimatkojen takia. Kyytejä kannattaa etsiä netistä ja sosiaalisista medioista.

Tämä vaihtoehto sopii erityisen hyvin pienelle perheelle, jonka lapset eivät ole aivan pieniä. Kahden lapsen ja vanhemman kanssa voi myös jakautua kahteen ryhmään. Hieman isompien lasten kanssa tarvitsee myös vähemmän matkatavaraa, sillä kimppakyytiautoissa on usein tilaa vain yhdelle keskikokoiselle laukulle per henkilö.

Lähde luontoon

Suomessa on myös useita luonnonpuistoja, joissa on mukava käydä koko perheen kesken. Pääkaupunkiseudulta pääsee helposti esimerkiksi Nuuksioon, mistä löytyy kaikenikäisille ja –kuntoisille sopivia polkuja. Lapsille metsään meneminen, makkaranpaisto ja termoskaakaon juominen ovat kuin seikkailua, ja aikuiset pääsevät irrottautumaan hieman arjesta metsän rauhassa. Jos käytössä on teltta tai auto, voi seikkailuun helposti lähteä kauemmaksikin.

Kansallispuistoja ja luonnonpuistoja on useita kymmeniä ympäri maata, ja monista löytyy autiotupia ja tulentekomahdollisuus. Sisäänpääsy on maksuton. Osassa on myös mahdollisuus saunoa ja uida. Luontoreissulle kannattaa varata mukaan sopiva vaatetus, hyttyskarkote (etenkin pohjoisessa ja kesäisin), eväät ja riittävästi vettä. Muista noudattaa puistojen sääntöjä ja vie roskat mukanasi.

Tutustu maailmanperintökohteisiin ja kulttuuriin

Suomessa sijaitsee useampia UNESCOn maailmanperintökohteita, jotka ovat upeaa nähtävää. Suomenlinna on niistä monelle tutuin, mutta myös Vanha Rauma vetää puoleensa turisteja ympäri maailman. Tutustu myös esimerkiksi Petäjäveden vanhaan kirkkoon tai Verlan tehdasmuseoon. Lisäksi ympäri kotimaata on useita historiallisia ja mielenkiintoisia kohteita aina kalliomaalauksista museokyliin.

Lähde mukaan paikallisiin tapahtumiin

Suomi on etenkin kesäisin täynnä tapahtumia. Kannattaakin silloin lähteä omassa kunnassa tapahtuviin messuihin, festivaaleihin ja muihin tapahtumiin vähintään sivustakatsojaksi. Lähde keskustaan puistoon piknikille nauttimaan tavallista vilkkaammasta tunnelmasta. Monet tapahtumista ovat myös lapsille sopivia. Tapahtumissa kannattaa keskittyä nauttimaan kulttuurista, ja jättää ostokset tai kaljoittelu vähemmälle, niin rahaa säästyy.

Vaihda tai vahdi koteja

Myös Suomessa on mahdollista vaihtaa koteja tuntemattoman perheen kanssa pariksi viikoksi. On erilaisia verkkosivuja, joille rekisteröityneet perheet tai henkilöt voivat tarjota kotiaan vaihtoon tietyksi ajaksi. Sivuilta voi tavallisesti nähdä palautteen ja perheen tiedot, joten se on melko turvallista, kun käyttää omaa harkintaa. Kun asuu pari viikkoa jonkun toisen talossa, pääsee kätevästi ja edullisesti tutustumaan toiseen paikkakuntaan. Lähde Oulusta Helsinkiin, Tampereelta Joensuuhun tai vaikka Turusta Rovaniemelle, ja lomaile täysin uudella tavalla.

On olemassa myös verkkosivuja, joilla voi ilmoittautua kotivahdiksi. Moni pitkäksi aikaa reissuun lähtevä ei halua jättää taloa tyhjilleen, ja he kaipaavat henkilöä, joka huolehtii talon toiminnasta ja pitää sen asuttuna vakituisen asukkaan poissaollessa.