Suunnitelmallisuus on säästöä

Suunnitelmallisuus on säästöä

Suunnittelu on yksi tärkeimpiä osia taloudenhallinnassa. Suunnittelemalla menosi ja tulosi voit välttää rahaongelmat, selvitä pidempään samalla määrällä rahaa ja parhaimmillaan saada jonkin verran rahaa säästöön. Suunnittelu auttaa konkretisoimaan tulot ja menot, ja pitämään kirjaa siitä, mihin raha kuluu.

Tulot

Ensin kirjaa ylös kaikki tulosi. Näihin lasketaan palkat, tuet, eläke ja kaikenlaiset lisät. Lainoja tai luottoja ei lasketa tuloiksi. Tulojen lähteitä on yleensä yksi tai muutama, joten ne on helppo listata.

Menot

Menoja on tavallisesti useammista eri lähteistä kuin tuloja. Merkitse ylös ensin ilmeisimmät, kuten vuokra, lainat ja laskut. Tämän jälkeen perehdy muihin säännöllisiin kuluihin, kuten ruokiin ja muihin tarpeisiin menevät rahat. Näiden selvittäminen on helpointa, kun pidät niistä rehellisesti kirjaa. On tärkeää merkitä ylös aivan kaikki vähättelemättä tai liioittelematta, jotta saat realistisen kuvan taloudestasi. Säilytä kuitit, laske kaikki kulutetut rahat yhteen, ja näet helposti, mihin rahaa menee ja kuinka paljon. Menot voi kirjata esimerkiksi kerran viikossa, pari kertaa kuussa tai päivittäin. Menojen kirjaaminen ylös kuukausittain auttaa myös muistamaan laskujen eräpäivät ja varautumaan niihin.

Menoja on yleensä kiinteitä, eli säännöllisiä, sekä muuttuvia. Kiinteisiin menoihin kuuluu suurin osa edellä mainituista, eli vuokrat, laskut, yms. sopimuksella päätetyt menot, kun taas muuttuviin menoihin kuuluvat menot, joihin ei liity sopimuksia, eli yllättävät menot, lääkärikäynnit, ruoka, matkat jne. Osa muuttuvista menoista voi olla kausiluontoisia, kuten joululahjat ja kesälomamatkat. Näitä varten voi alkaa säästää ajoissa.

Velat

Laske olemassa olevat velat menoihisi, mutta pyri siihen, ettei lainoja tai luottoa tarvitsisi käyttää. Lainojen ja luottojen korot ja kulut kertyvät usein kalliiksi pidemmällä tähtäimellä. Lyhyet lainat voivat vielä olla helppo ja jopa halvahko apu hätätilanteessa, mutta ne sopivat parhaiten henkilöille, joilla on riittävän suuret, säännölliset tulot, jotta he voivat maksaa ne takaisin kokonaisuudessaan jo seuraavassa kuussa. Monen kuukauden vipit ja luotot sopivat lähinnä rikkaille kalliin hintansa vuoksi.

Säästöt

Moni haluaa säästää arjessa, koska rahaa ei ole, mutta osa pyrkii vähentämään kuluja, koska haluaa säästää tiettyä hankintaa varten. Rahankäytön on oltava hallinnassa, jotta säästö on mahdollista. Käytännössä säästäminen merkitsee sitä, että kuluttaa vähemmän kuin tienaa. Säästämisen kanssa on oltava kärsivällinen. On kaksi tapaa säästää: tienaa enemmän tai kuluta vähemmän. Mieti, kumpi on realistisempi kohdallasi. Kaikilla ei ole aikaa tehdä enempää töitä, mahdollisuutta palkankorotukseen tai lisätukiin. Tällöin kulujen karsiminen on paras tapa säästää. Jos kulusi ovat jo minimissä, voit yrittää miettiä, kuinka tienata enemmän rahaa.

Aina, kun on muutamakin euro ylimääräistä, kannattaa laittaa säästöön niin paljon kuin pystyy. Kun kuukausittainen budjetti on arvioitu, voi myös määritellä, kuinka paljon on varaa laittaa säästöön joka kuukausi. Pienetkin lisäykset kerryttävät kassaa pitkällä tähtäimellä.

Jotta säästäminen arjessa onnistuisi, kannattaa kaupassa muistuttaa itseä, miksi ei kannata ostaa houkuttelevaa aikakausilehteä tai kalliita avokadoja. Tuo säästön kohde lähelle arkea, muistuta itseäsi tavoitteistasi ja niiden tärkeydestä. Käytä konkreettisia päätöksiä, sanoja ja tekoja, jotta pääsisit tavoitteeseesi, esimerkiksi:

  • “Laitan joka kuukausi säästöön 20 euroa”
  • “Minulla on jo kaikki, mitä tarvitsen”
  • “Laitan auton seisontaan syyskuusta alkaen”

Opettele taloustaitoja

Taloustaitojen opettelu auttaa hallitsemaan omia kuluja paremmin. Tietoa aiheesta löytyy runsaasti monista lähteistä. Säästövinkkejä on runsaasti, ja lisäksi voit käyttää esimerkiksi Marttaliiton lomakkeita kulujen ylöskirjaamiseen. Kirjastosta sekä netistä löytyy myös runsaasti oppaita taloudenhallintaan. Taloudenhallinta on yksi olennaisimpia taitoja elämässä, sillä se tekee merkittävän eron elämänlaatuun.

Vaikka lasten ei tarvitse ottaa osaa vanhempien rahamurheisiin, on heidänkin hyvä ymmärtää, mistä raha tulee, ja kuinka sen käyttö toimii. Vastuullisesti taloutta hoitava vanhempi auttaa myös lapsia oppimaan taloudenhoitoa.

Talouden hallinnassa kannattaa tehdä vuosittainen katsaus, jossa käyt läpi, mihin rahaa on mennyt ennen, mistä sitä on tullut, ja miten sen perusteella suunnitella seuraavaa vuotta. Katsauksen voi tehdä myös kuukausittain tai neljännesvuosittain, mikäli kaipaat enemmän hallintaa raha-asioiden suhteen. Yhdistä suunnittelu käytännön säästövinkkeihin – mieti konkreettisesti, missä asioissa voit kuluttaa vähemmän, ja saat tuloksia.