Säästä liikenteessä

Säästä liikenteessä

Kulkuvälineet voivat koitua perheelle kalliiksi. Kaikista eniten kuluja aiheuttavat autojen ongelmat ja joukkoliikennekortit. Ratkaisu näihin kuluihin ei ole aina yksinkertainen, sillä jokaisella on menonsa ja tarpeensa, mutta tietyt sijoitukset ja muutokset voivat auttaa säästämään suuriakin summia.

Auton käyttö

Jos tarvitset autoa, on tärkeintä pitää siitä hyvää huolta. Aja säästeliäästi: käytä moottorijarrutusta, älä kiihdytä turhaan, pidä maksiminopeus 80 km/tunnissa tienoilla, vältä tyhjäkäyntiä ja vaihda vaihdetta isompaan aina tarvittaessa. Muista, että iso lasti ja isot esineet kuten suksiboksit kasvattavat polttoaineen kulutusta. Varovainen ja maltillinen ajotyyli auttaa säästämään niin polttoaine- kuin huoltokuluissakin.

Huollon ja osien suhteen kannattaa olla tarkkana. Auton suhteen hetken säästö voi johtaa isoihin kuluihin myöhemmin. Valitse hyvät renkaat, joissa on matala vierintävastus ja hyvä märkäpito. Käytä vähäkitkaisia ja notkeita voiteluöljyjä. Tarkista ja korjaa rengaspaineet säännöllisesti. Talvella muista aina lämmittää moottori ennen ajamista. Tarkkaile liikennetiedotteita esimerkiksi navigaattorin tai radion avulla ja vältä ruuhkat. Pienet viat kannattaa korjata empimättä.

Auton pitäminen ja käyttäminen on kallista, joten kannattaa valita kevyt liikenne tai joukkoliikenne aina, kun se on mahdollista. Voit myös yrittää karsia kuluja hoitamalla usean asian kerralla ollessasi autolla liikkeellä. Lisäksi kimppakyydit ovat hyvä tapa jakaa kuluja; kuljeta vaikka tuttavienkin lapset yhdessä harrastuksiin bensakorvausta vastaan tai jaa autosi pidemmille matkoille mennessä tai työmatkoilla. Mikäli tarvitset autoa lähinnä tiettyyn aikaan vuodesta, voit laittaa sen seisontaan osaksi vuotta ja säästää näin rahaa. Auton ollessa seisonnassa, käynnistä se välillä, sillä auto on mekaaninen laite, joka on suunniteltu käytettäväksi, ja se kärsii paikallaolosta.

Kevyt liikenne

Mikäli mahdollista, auton käyttö kannattaa vähentää minimiin tai luopua siitä kokonaan. Pyöräilyn ja kävelyn suosiminen auttaa vähentämään kuluja huomattavasti ja parantaa myös kuntoa. Kävely on kätevä tapa yhdistää asioiden hoito ja kuntoilu yhdellä kertaa. Se kuitenkin vaatii hieman suunnittelua, mikäli haluaa käydä esimerkiksi ostoksilla – valitse ostoskassiksi mukava reppu tai rullilla vedettävä kassi, jos kauppaan on pidempi matka.

Pyörä on usein hieman kätevämpi vaihtoehto, sillä siihen asennettavat korit, laukut ja lastenistuimet voivat helpottaa arkea paljonkin. Pyörällä hieman pidemmätkin matkat kuluvat kätevästi, eikä liikkuminen talvellakaan ole erityisen hankalaa, jos paikkakunnalla on hyvät pyörätiet ja aurauspalvelut. Kannattaa kuitenkin huomioida tiettyjä asioita pyörään vaihtaessa.

  • Huolla pyöräsi säännöllisesti. Pyörän huoltaminen on huomattavasti halvempaa ja helpompaa kuin auton kanssa, ja jopa isompi lapsi voi helposti huoltaa oman pyöränsä.  Huoltosetit eivät yleensä ole kalliita, ja pyöränhuoltoa voi opetella vaikka yhdessä lasten kanssa. Yksivaihteinen, takajarruinen peruspyörä on helpompi huoltaa itse kuin monivaihteinen.
  • Hanki riittävät varusteet etenkin lapsille. Pyöräilykypärä sekä riittävät heijastimet ovat tarpeen etenkin vilkkailla teillä. Talvisin valot voivat tulla tarpeen etenkin maaseudulla, jos kaikilla teillä ei ole katuvaloja. Valo tuo turvaa pyöräilijälle, mutta myös auttaa näkymään pimeydessä. Tarkista, että pyörän heijastimet ovat kunnossa, ja lisäksi heijastimet vaatteissa auttavat näkymään. Pienemmille lapsille heijastinliivi voi olla hyvä hankinta.

Pyörillä on monia etuja koko perheelle. Ne tarjoavat lapsille vapauden liikkua: he voivat mennä itse kätevästi omiin harrastuksiinsa ja kavereiden luokse. Ne myös tarjoavat helpon tavan harrastaa liikuntaa arjen keskellä. Pyöräily on auttaa opettelemaan tasapainoa, koordinaatiota sekä liikennesääntöjä pienestä pitäen. Sen voi aloittaa pienenä, ja lasten pyöriä löytää edullisesti käytettyinä apupyörilläkin kirpputoreilta. Myös lastenistuimia ja kärryjä on usein saatavilla käytettyinä.

Julkinen liikenne

Julkinen liikenne voi talviaikaan olla kätevä valinta etenkin, jos alueellasi on hyvät ja edulliset liikenneyhteydet. Lapsille ja nuorille julkinen liikenne voi olla edullinen vaihtoehto liikkumiseen, sillä liput maksavat vähemmän. Kannattaakin ostaa sarjalippuja tai kuukausikortteja yksittäisten lippujen sijaan. Mikäli julkista liikennettä tulee käytettyä satunnaisesti kaikkien perheenjäsenten toimesta, voi myös yhteisen kortin tai sarjalippujen hakeminen olla toimiva idea. Jos esimerkiksi yleisesti ottaen pyöräillään, mutta pari kertaa viikossa tulee asiaa kauemmas tai kylmän vuoksi haluaa mennä bussilla voi käyttää perheen yhteistä korttia.